fbpx
Skip to main content

Welke type zwemvijver past bij jou?

Advies

Na een zomerse dag druk werken, wil je niets liever dan een verkoelende duik in je eigen zwembad nemen. Heerlijk natuurlijk, maar al dat chloor en zout; je hebt er helemaal niks mee. Een natuurlijke zwemvijver of een natuurzwembad is dan een prachtige oplossing.  

Het woord zegt het al; een natuurlijke zwemvijver is een zwembad uit puur natuur. In de winter fungeert het water als vijver, in de zomer gebruik je het als zwembad.  

Het bijzondere aan een zwemvijver is dat hij helemaal opgaat in de natuurlijke omgeving. Geen hardblauwe randen of onnatuurlijk water. Nee, een prachtige omgeving tussen bloeiende bloemen en natuurlijke planten.

Typen zwemvijvers 

Er zijn een aantal typen zwemvijvers te onderscheiden, namelijk het natuurzwembad, de zwemvijver en de combi-zwemvijver. Het grootste verschil tussen een natuurzwembad en een zwemvijver is de manier waarop de vijver gereinigd wordt.

Natuurzwembad 

Bij een natuurzwembad wordt het water gereinigd door een sterke stroom water die langs biologische subtraatfilters gaat. subtraatfilters worden beplant met moerasplanten. Alleen de sterkste planten overleven in dit water, zoals lisse en watermunt. 

Deze natuurlijke reiniging is ontzettend efficiënt en zorgt voor heel erg helder zwemwater. Daarnaast is het mogelijk het natuurzwembad te verwarmen, wat bij de zwemvijver niet het geval is.  

Natuurlijke zwemvijver 

Bij de natuurlijke zwemvijver is een deel van de vijver speciaal bestemd voor planten en natuur en een ander deel kan gebruikt worden voor het zwemmen. Het zwemwater wordt schoongehouden door het water aan de oppervlakte te laten bewegen. Op die manier worden bladeren en bijvoorbeeld stuifmeel opgevangen. Daarnaast gaat het water via een pomp eerst door een extern filter en wordt vervolgens in het planten filter uitgeblazen waardoor de planten ook een filterende werking hebben. 

Combi-zwemvijver 

Zoals de naam het al zegt, is deze vorm een combinatie tussen de natuurlijke zwemvijver en het natuurzwembad. Hierbij vormt de zwemvijver een afgescheiden deel van een ‘normale’ vijver. Een groot voordeel van dit type zwemvijver is dat het water tussen de vijvers gescheiden is, maar eruit ziet als een geheel. De zwemvijver beschikt over helder water en bijverwarming. Wil je het verschil tussen de zwemvijver en de (bestaande) vijver verkleinen, dan kan dat door gebruik te maken van een grote variatie planten en vissen. 

Keuze vorm  

Welke vorm je kiest, is afhankelijk van de grootte en de inrichting van je tuin. Heb je een tuin met veel groen, en wil je alles zo natuurlijk mogelijk? Dan past de natuurlijke zwemvijver misschien het best bij je. Wil je liever het zwembadidee, maar dan wel met natuurlijke reiniging? Dan kun je beter kiezen voor een natuurzwembad. 

Natuurlijk kunnen we ons voorstellen dat je graag wilt weten wat het best bij jouw persoonlijke situatie past. Geef dan gerust een belletje, dan helpen we je zo ver mogelijk op weg.

Kosteloos inventariseren wij al uw tuinwensen op locatie. Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Vervolgens kunnen we die op verschillende manieren voor u uitwerken; als offerte, schets of ontwerp. U krijgt dit op een heldere manier gepresenteerd waarna wij verder het traject met u bespreken.

Bert

medewerker BK Tuinen
Vraag het aan BK Tuinen

Hulp nodig bij het nemen van een beslissing?

Wij ontwerpen tuinen waarin je kunt wonen, omdat we geloven in de kracht van buitenleven.