fbpx

Oktober

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

In oktober kan het al redelijk koud worden en al flink waaien en regenen. Als het dit weer is breng de kuipplanten dan naar de winterberging. Kuipplanten moeten in de winterberging niet te warm staan en voldoende licht krijgen.

Geef voldoende water en kijk uit dat de plant het niet te nat krijgt. U kunt dit controleren door u vingers af en toe in de potgrond te steken en te voelen of het niet te droog of te nat is.

Als u de eenjarigen nog niet uit de grond heeft gehaald kunt u dit nu doen. Spit de grond en hark de grond aan. U kunt nu vast nadenken over wat u straks aan bollen gaat planten. Plant niet ieder jaar op dezelfde plaats tulpen. De tulpen kunnen anders last krijgen van een virusziekte. Ze lopen dan het volgend jaar niet uit, bloeien niet of zijn wat misvormd.
Sommige vroegbloeiende bollen kunt u al planten zoals b.v. het sneeuwklokje, winteraconiet en sneeuwroem. Kijk op de verpakking van de bollen wat de beste planttijd is dit kan per bol heel verschillend zijn. U kunt er ook voor kiezen om botanische bollen te kopen. Dit zijn bollen die u in de grond kunt laten zitten en die ieder jaar weer opnieuw uitlopen. En zich zelfs kunnen vermeerderen in de grond. Wat ook een goede mogelijkheid is om lage vaste planten te combineren met botanische bolgewassen. Zo zou u een combinatie kunnen maken van b.v. maagdenpalm met sneeuwklokje. Het sneeuwklokje loopt dan heel mooi uit en groeit door de maagdenpalm heen.

In deze maand moet u de dahlia’s, indisch bloemriet (Canna) en knolbegonia’s rooien. Knip met een snoeischaar het loof van de planten van 5cm tot 10 cm boven de plant. Planten waar schimmels in zitten kunt u het beste weggooien. U moet ze in een vorstvrije ruimte opbergen. U kunt de planten in een kist zetten met turfmolm zodat ze niet teveel uitdrogen.

In de vijver beginnen de planten af te sterven. Snij het gele en rotte blad van de planten af. Anders komen de plantenresten op de bodem terecht. Tijdens een vorstperiode kunnen dan
rottende delen van de planten zuurstof uit het water onttrekken. Door het rottingsproces kunnen ook schadelijke gassen gevormd worden. Voor vissen en andere onderwaterfauna kan dit schadelijke gevolgen hebben. Span eventueel een net over de vijver tegen het in te waaien blad. In deze maand kunt u goed heesters en bomen gaan aanplanten en verplanten.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© BK Tuinen. Alle rechten voorbehouden.
Communicatie: Zuidijk. Ontwerp en realisatie: Identiteit.