fbpx
Skip to main content

November

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Deze maand is de laatste maand dat u nog bollen kunt planten. Spit de grond en hark de grond aan. U kunt nu vast nadenken over wat u straks aan bollen gaat planten.

Plant niet ieder jaar op dezelfde plaats tulpen. De tulpen kunnen anders last krijgen van een virusziekte. Ze lopen dan het volgend jaar niet uit, bloeien niet of zijn wat misvormd. Kijk op de verpakking van de bollen wat de beste planttijd is dit kan per bol heel verschillend zijn.

In de vijver beginnen de planten af te sterven. Snij het gele en rotte blad van de planten af. Anders komen de plantenresten op de bodem terecht. Tijdens een vorstperiode kunnen dan
rottende delen van de planten zuurstof uit het water onttrekken. Door het rottingsproces kunnen ook schadelijke gassen gevormd worden. Voor vissen en andere onderwaterfauna kan dit schadelijke gevolgen hebben. Span eventueel een net over de vijver tegen het in te waaien blad.

Het gras kan deze maand nog groeien hou er echter rekening mee dat het in één keer flink ouder kan worden. Maai het gras daarom niet te kort, het gras krijgt geen gelegenheid meer om te groeien en kan dan bevriezen.

Deze maand moet u de rozen aanaarden. U graaft de grond weg rondom de plant en brengt dit dichter en wat hoger tegen de plant aan. Zodat een heuveltje ontstaat, hierdoor wordt de entplaats beschermd tegen vorst. Meng er een beetje stalmest doorheen dit gaat wat broeien en geeft wat warmte af hier houden rozen van.

Sommige planten hebben in de winter meer last van het vele vocht dan van de vorst. Met name de rotsplanten hebben een hekel aan veel vocht. We kunnen dit oplossen door op de
rotsplanten een glasplaat te leggen. Het vocht loopt dan over de glasplaat weg. In de grond waar de rotsplanten staan komt dan niet teveel vocht. Wintergevoelige vaste planten moeten we ook beschermen tegen de vorst. We kunnen dit doen door om de plant wat stokken te steken en hier tuingaas omheen te spannen we gooien dan blad in de ruimte die ontstaan is. Hierdoor krijg je een hele mooie bescherming tegen de vorst. En het blad kan niet wegwaaien. Natuurlijk zijn er nog andere mogelijkheden zoals: turfmolm om de planten strooien.

In deze maand kunt u het beste de berk, esdoorn en walnoot snoeien. De sapstroom van deze bomen komt namelijk al vroeg in het voorjaar op gang. Als u dit later zou doen kunnen ze gaan bloeden uit de snoeiwonden.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *