fbpx
Skip to main content

Maart

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Wanneer het niet meer vriest kunt u de winterbescherming verwijderen. Gooi niet alles meteen weg het kan natuurlijk altijd weer gaan vriezen.

Knip het oude loof van vorig jaar van de planten af op ± 2 cm vanaf de grond. U hoeft soms niet eens te knippen maar u kunt het bij sommige vaste planten zo afbreken. Kijk er voor uit dat er geen beschadigingen optreden aan de planten die al jong loof hebben. Verwijder nooit het jonge loof.

U kunt nu bepaalde heidesoorten gaan snoeien nl. de struikheide (Calluna) en de Ierse heide (Daboecia). De winterheide (Erica carnea) snoeien we na de bloei in april,mei. Het is dus belangrijk dat u weet waar de zomerheide en winterheide staan.
U snoeit de heide door de oude bloeiwijze van het vorige jaar er af te knippen met een heggeschaar of snoeischaar.

Deze maand is heel geschikt om rozen te gaan planten of te gaan verplanten. Maak een diep plantgat want rozen hebben een hekel om met hun wortels in het water te staan.

U kunt in deze maand de vaste planten scheuren. Sommige vaste planten lopen op den duur terug als ze te lang op één plek staan. Het hart van de plant sterft dan af. U haalt de planten uit de grond en de oude delen verwijdert u met de hand.
Sommige planten zijn erg sterk u kunt deze rustig scheiden met een scherpe steekschop. De jonge gezonde delen die hierdoor ontstaan plant u weer opnieuw uit.

Nu kunnen ook de wintergevoelige heesters gesnoeid worden. Zoals b.v. de amerikaanse sering (Ceanothus) de Caryopteris en de vlinderstruik (Buddleja).
Deze heesters kunnen in de winter gedeeltelijk ingevroren zijn. U mag deze heesters flink terug snoeien.

Als de vorst uit de grond is kunt u het gazon eens goed uitharken. Al het dode gras, takjes en bladeren harkt u van het gras af. Op deze manier komt er weer meer lucht in het gazon. Het gras groeit beter als er voldoende lucht in de grond zit.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *