Juni
[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]
Ook in juni kunt u de laatbloeiende vaste planten nog scheuren. Sommige vaste planten lopen op den duur terug als ze te lang op één plek staan. Het hart van de plant sterft dan af. U haalt de planten uit de grond en de oude delen verwijdert u met de hand.
Sommige planten zijn erg sterk u kunt deze rustig scheiden met een scherpe steekschop. De jonge gezonde delen die hierdoor ontstaan plant u weer opnieuw uit.
Het water in de vijver wordt steeds warmer dit kan veel algengroei veroorzaken. Probeer voor een juist evenwicht in de vijver te zorgen. Zorg voor goede zuurstofleveranciers onder water b.v. Glanzend fonteinkruid, Gekroesd fonteinkruid, Gedoornd hoornblad. Deze planten zorgen voor veel zuurstof in de vijver. Gooi niet teveel voer voor de vissen in de vijver hierdoor wordt het water te voedselrijk, wat weer extra algvorming kan opleveren.
Sommige algesoorten kunt u heel makkelijk uit het water halen door met een stokje in het rond te draaien om de alg. Wanneer u veel last hebt van algen kunt u het beste watervlooien in het water doen. Helaas eten vissen watervlooien dus u moet dit regelmatig herhalen.
Wanneer sommige waterlelies te groot zijn geworden verplant ze opnieuw. Leg de wortels met groeipunt in een mand en vul deze op met speciale vijvergrond.
In juni kunt u verschillende hagen knippen zoals de taxus, thuja, buxus en ligusterhaag. Wanneer u dit eerder doet bestaat de kans op vorstschade.
Sommige vaste planten moeten opgebonden worden. Zie voor beschrijving maand mei.
Als u rozen in de tuin heeft let dan op wildopslag. De meeste rozen worden geoculeerd. Er kunnen wilde uitlopers onder de entplaats groeien. Deze zien er anders uit als de roos zelf ze hebben vaak ander blad en stekels. Het is belangrijk dat dit weggehaald wordt omdat anders de uitlopers de overhand krijgen. De wilde uitlopers nemen de voedingsstoffen op die eigenlijk bedoeld zijn voor de gecultiveerde roos. U kunt de rozen deze maand mesten met een speciale rozenmest, meng dit voorzichtig door de grond bij de roos. Probeer wortelbeschadiging te voorkomen.
De heesters die inmiddels uitgebloeid zijn mag u snoeien. Knip de oude takken weg zodat nieuwe takken ontstaan. Denk aan de natuurlijke vorm. Verwijder de uitgebloeide bloeiwijze van de Rododendrons. Deze kan dan meer nieuwe bloemknoppen maken.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]