fbpx

Januari

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Op sommige planten kan veel sneeuw blijven liggen. B.v. op coniferen. Door het toenemende gewicht kan er takbreuk ontstaan. Daarom is het beter om in dit soort gevallen de sneeuw er voorzichtig af te schudden of met een bezem de sneeuw er voorzichtig af vegen.

Controleren van boompalen met aanbindmateriaal. Dit is iets wat vaak vergeten wordt. Wanneer aanbindmateriaal te lang blijft zitten bestaat het risico dat het aanbindmateriaal vergroeit raakt in de boom. Controleer of er voldoende speling is. Zo niet zorg hiervoor of breng nieuw aanbindmateriaal aan. Boompalen kunnen na ± 3 jaar weggehaald worden.

Sommige planten hebben in de winter meer last van het vele vocht dan van de vorst. Met name de rotsplanten hebben een hekel aan veel vocht. We kunnen dit oplossen door op de
rotsplanten een glasplaat te leggen. Het vocht loopt dan over de glasplaat weg. In de grond waar de rotsplanten staan komt dan niet teveel vocht.

Wintergevoelige vaste planten moeten we beschermen tegen de vorst. We kunnen dit doen door om de plant wat stokken te steken en hier tuingaas omheen te spannen we gooien dan blad in de ruimte die ontstaan is. Hierdoor krijg je een hele mooie bescherming tegen de vorst. En het blad kan niet wegwaaien. Natuurlijk zijn er nog andere mogelijkheden zoals: turfmolm om de planten strooien of bescherming met sparretakken.
De oude kerstboom is hier vaak mooi voor te gebruiken. Knip de takken van de oude kerstboom en leg deze op de planten.

Het is belangrijk om het tuingereedschap goed te onderhouden. In de wintermaanden is het wat rustiger wat het tuinwerk betreft. U gebruikt in deze maand geen tuingereedschap. Breng uw tuingereedschap nu weg zodat het professioneel kan worden nagekeken. En het weer klaar is als u het straks weer nodig heeft. Er is tuingereedschap wat u zelf ook prima kunt onderhouden b.v.: de schoffel, steekschop, bats, of kantsteker. Het is belangrijk dat u het tuingereedschap eerst goed schoonmaakt. Daarna de roestplekken met een staalborstel zoveel mogelijk verwijderen. Het gereedschap wordt aan één kant geslepen. U kunt het gereedschap scherp maken met een platte ijzervijl.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© BK Tuinen. Alle rechten voorbehouden.
Communicatie: Zuidijk. Ontwerp en realisatie: Identiteit.