Februari
[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]
Als het in februari behoorlijk warmer wordt kan het verstandig zijn om geleidelijk wat winterbescherming weg te halen.
Stapje voor stapje worden de planten dan afgehard. Zou u dit niet doen dan wordt het afdekmateriaal steeds warmer en kan het zelfs een beetje gaan broeien. De planten gaan dan veel te snel uitlopen. Met alle risico’s op als nog vorstschade.
Sommige hagen kunnen nu flink gesnoeid worden. Als u een beuk (Fagus sylvatica) haagbeuk (Carpinus betulus) Meidoorn (Crataegus) heeft en deze is wat kaal aan de onder kant geworden of u wilt hem gewoon wat korter maken dan is het nu een goede tijd. Knip de takken af tot aan de hoofdstam. Het is soms aan te raden om heel gefaseerd te verjongen.
Zodat u niet meteen een hele korte haag krijgt. Snoei b.v. eerst de buitenkant goed terug tot aan de hoofdstam. En het jaar erop de andere zijde. Zo krijgt u een geleidelijke verjonging van de haag.
Kijk eens kritisch of u voldoende winterbloeiers in de tuin heeft staan. Ook kan het voorkomen dat de winterbloeiers die u in de tuin heeft staan veel te ver weg staan. En dus niet goed vanuit de huiskamer te zien zijn. Maak indien nodig aantekeningen voor verbeteringen.
Het is nu de bloeitijd van het sneeuwklokje (Galanthus)
Wanneer u hele grote pollen heeft staan en u wilt deze meer verspreiden in uw tuin. Dan kunt u deze nu verplanten.
Dit kunt u alleen doen wanneer het niet vriest. Steek de pollen sneeuwklokjes uit de grond. Trek de pollen uit elkaar en maak kleine groepjes. Verplant deze naar een nieuwe plek in de tuin en plant ze zo diep als ze gestaan hebben.
De sneeuwklokjes zullen wat teruglopen maar in het volgende jaar zullen ze weer prachtig bloeien.
U kunt nu de heesters snoeien die op eenjarig hout bloeien. Zoals de pluimhortensia (Hydrangea paniculata) en Spiraea x bumalda. Deze heesters bloeien in de zomer en het najaar. Bij de snoei van deze heesters gaat het om het verwijderen van de takken waar vorig jaar bloei aan heeft gezeten. Deze heesters moeten worden teruggezet tot het eerste of tweede slapende oog.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]