fbpx
Skip to main content

December

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Deze maand kunt u de rozen nog aanaarden. U graaft de grond weg rondom de plant en brengt dit dichter en wat hoger tegen de plant aan. Zodat een heuveltje ontstaat, hierdoor wordt de entplaats beschermd tegen vorst. Meng er een beetje stalmest doorheen dit gaat wat broeien en geeft wat warmte af hier houden rozen van.

Sommige planten hebben in de winter meer last van het vele vocht dan van de vorst. Met name de rotsplanten hebben een hekel aan veel vocht. We kunnen dit oplossen door op de
rotsplanten een glasplaat te leggen. Het vocht loopt dan over de glasplaat weg. In de grond waar de rotsplanten staan komt dan niet teveel vocht.

Wintergevoelige vaste planten moeten we ook beschermen tegen de vorst. We kunnen dit doen door om de plant wat stokken te steken en hier tuingaas omheen te spannen we gooien dan blad in de ruimte die ontstaan is. Hierdoor krijg je een hele mooie bescherming tegen de vorst. En het blad kan niet wegwaaien. Natuurlijk zijn er nog andere mogelijkheden zoals: turfmolm om de planten strooien.

In deze maand kan u vijver gaan dichtvriezen. Plaats van te voren in het diepste gedeelte b.v. een bos riet en verzwaar dit. Op deze manier kan er zuurstof in de vijver komen en eventuele schadelijke gassen kunnen ontsnappen.

Ook in deze maand kunt u de berk, esdoorn en walnoot nog snoeien. De sapstroom van deze bomen komt namelijk al vroeg in het voorjaar op gang. Als u dit later zou doen kunnen ze gaan bloeden uit de snoeiwonden.

De druif mag in deze maand ook gesnoeid worden. Ook bij deze plant komt de sapstroom al vroeg op gang.

December is een goede maand om kleigrond te gaan spitten. De kleigrond heeft een dichte structuur en blijft gemakkelijk aan elkaar kleven bij het spitten. Laat daarom rustig de kleikluiten liggen. De vorst zorgt ervoor dat de kleigrond verkruimeld.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *