fbpx
Skip to main content

6 gouden tips voor tuinonderhoud in de zomer

Tuintips

Tijdens de zomer wil je graag volop van je tuin genieten. Om zoveel mogelijk uit je tuin te halen, is het belangrijk dat je regelmatig onderhoud pleegt.

Tip 1 Gazononderhoud 

De zomer is een zware periode voor het gazon. De warmte en droogte eisen hun tol, en er wordt vaak veel op gelopen of gespeeld. Om het gazon toch mooi groen te houden, is goed onderhoud cruciaal. Een van de belangrijkste zaken die je in de gaten moet houden, is het moment van maaien. In de zomer, als het niet te warm en droog is, groeit het gras erg snel. Je bent dan misschien geneigd om het gras lekker te kortwieken, maar dat kun je dus beter niet doen. Wanneer je het gazon namelijk te kort maait, is het kwetsbaarder en droogt het bij felle zon eerder uit. Ook geeft kort gemaaid gras meer kans op mos en onkruid. Maai daarom over het algemeen niet korter dan ongeveer 3 centimeter. In een warme periode (boven de 25 °C) stel je de maaihoogte het beste in op 5 centimeter. Maai het liefst in de ochtend of de avond.  Daarnaast doe je er goed aan het gras regelmatig goed te besproeien. Doe dit ongeveer één keer per week om het gazon mooi groen te houden. Ook dat kun je het beste in de ochtend of in de avond doen, om te voorkomen dat het gazon in de zon verbrandt. 

Tip 2 Snoeien 

Zomer is snoeitijd. Lang niet alle bloemen staan de hele zomer in bloei. Knip uitgebloeide bloemen daarom regelmatig af. Dan bloeien de planten vaak veel langer door. Dat komt doordat ze dan geen energie in de zaadvorming kunnen steken, maar wel proberen toch tot zaadvorming te komen, juist door meer nieuwe bloemen te maken. En dat is wat je wilt. 

Tip 3 Vogels en vlinders aantrekken 

Juist in de zomermaanden wil je volop genieten van je tuin. Het is daarom leuk om de tuin op te fleuren met bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Ook het geluid van tjilpende vogels hoort bij het echte zomergevoel. Kies er daarom voor om struiken en planten te plaatsen waarmee je deze diertjes lokt. Denk aan slangenkruid, bessenstruiken of lavendel. Ook het plaatsen van een vogelhuisje of het ophangen van een vlinderkastje is een leuk idee voor in de zomer. 

Tip 4 Vijver schoonhouden 

Een vijver is prachtig. Maar het water moet wel goed in de gaten worden gehouden. Zeker in de zomer, omdat warmer water gevoeliger is voor kroosplaag. Kroos oogt wellicht heel romantisch. Het is echter in staat om alle levende organismes in de vijver te verstikken. Het is dan ook zaak dat het kroos verwijderd wordt zodra het begint te vermeerderen. 

Tip 5 Onderhoud aan de haag 

Heb je een beuken- of coniferenhaag? Dan is het aan te raden om ze, voordat de zomerperiode van start gaat, te snoeien. In de zomer kunnen er dan nog nieuwe scheuten gaan groeien.  

Aan het einde van de zomerperiode, eind augustus/begin september, kun je de haag nog een tweede keer snoeien. Doe dat niet midden op de dag als de zon fel schijnt. Je loopt dan niet alleen zelf meer risico om te verbranden, maar de haag ook. 

Tip 6: Onderhoud aan je borders  

De borders zijn vaak het meest kleurrijke stuk van de tuin. Ze bestaan vaak uit planten en bloemen in diverse hoogtes. Het mooiste is dan ook om er tijdens de bloeiperiode in de zomer zo min mogelijk aan te doen en de natuur zijn gang te laten gaan. Mochten planten elkaar gaan verdringen of echt gaan overhangen op het gazon en de bestrating dan kun je overwegen om de planten wat bij te knippen. Uitgebloeide bloemen? Daarvoor geldt de regel om ze alleen af te knippen voor de langste dag van het jaar. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij geraniums, vrouwenmantel en kattenkruid. Verder is het advies om de uitgebloeide bloemen zoveel mogelijk te laten zitten omdat deze bloemkoppen een prachtig silhouet vormen in de winter en dan ook nog eens voedsel zijn voor de vogels. 

Met de tips uit dit artikel ben je al aardig op weg om je tuin in de zomermaanden goed te onderhouden. Heb je behoefte aan tuinonderhoud op maat? Schakel dan een hoveniersbedrijf in.  

Je hoeft overigens echt niet gelijk een abonnement voor tuinonderhoud af te sluiten. Er zijn ook zat hoveniers die eenmalig onderhoud willen uitvoeren. 

Kosteloos inventariseren wij al uw tuinwensen op locatie. Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Nascetur ridiculus mus mauris vitae ultricies.

Bert

medewerker BK Tuinen
Vraag het aan BK Tuinen

Hulp nodig bij het nemen van een beslissing?

Wij ontwerpen tuinen waarin je kunt wonen, omdat we geloven in de kracht van buitenleven.